Den franske forbindelse

Lige siden jeg var lille, har jeg altid vidst, at min familie, langt tilbage, stammede fra Frankrig.

Min mormor havde en slægtsbog liggende og nogle af de første personer, som blev nævnt i denne, var Dupont & Dupont.

Det har altid moret mig at jeg havde en forbindelse til Dupond & Dupont, de to politidetektiver fra Tintin tegneserien.

Dupond & Dupont

Jagten gik derfor i gang med at finde den første slægtning som hedder Dupont. Efter nogen tids søgen og graven, fandt jeg ham 🙂

Den første Dupont i familen er Nicola Dupont, søn af Pierre de Bon og Jeanne Thierry. Født i 1604 i La Rochelle, Charente-Maritime, Nouvelle-Aquitaine, Frankrig.

Og jeg må sige, jeg blev lidt overrasket – forbindelsen til ham, var ikke som forventet via min mormor, men derimod via min farmor.

Det skal dog nævnes at min mormor også er indirekte i familie med ham, da han på et tidspunkt er del af hendes svigerfamilie. Hvor i mod, ved min farmor er det blodets bånd og han derfor er min 9 x tipoldefar.

La Rochelle.
Photo by Sandro ALPHONSE

Nicola er vokset op i Frankrig og fandt sin kærlighed i Rochelle, hvor han blev gift med Marie Sedan.

Frankrig var på det tidspunkt ikke et nemt sted at være. Familien hørte til de franske protestanter også kaldet huguenotter. De franske protestanter, blev under reformationen, af katolikkerne, betragtet som kættere. Hvilket betød at en del valgte at flygte fra deres hjemland.

Den reformatoriske bevægelse i Frankrig blev inspireret af den franske præst og reformator Jean Calvin, der ønskede et opgør med den katolske kirke. Tilhængere af Calvins protestantiske kirke og menighed kaldes ”de reformerte”.

Protestanterne og huguenotterne, ønskede at reformere den katolske kirke, hvilket med tiden betød at der opstod en religiøs krig mellem protestanterne og katolikkerne.

I løbet af 1530 tallet, blev La Rochelle konverteret til en protestantisk by og i 1568 blev katolikkerne jaget ud af byen og kirker blev ødelagt. Alle katolikker flygtede, bortset fra 13, som blev slagtet og kastet ud fra fyrtårnet (Lantern Tower).

Her efter erklærede byen sig som uafhængig og protestantisk. La Rochelle underskrev en fredstraktat med Charles IX og de levede fredeligt sammen i en periode.

Men freden holdt ikke ved.

I februar 1573 beordrede Charles IX af Frankrig en belejring af La Rochelle og angreb derfor byen med 28000 katolske soldater.

Der var kampe både til vands og til lands.

La Rochelle
Photo by Romain HUNEAU

Engelske skibe kom La Rochelle til hjælp og i juli 1573 blev der underskrevet en fredsaftale, hvor La Rochelle igen fik religionsfrihed.

Freden holdt ved i næsten 50 år.

I maj 1621 erklærede La Rochelle sig som en selvstændig og protestantisk stat med hensigt til at blive en republik. Dette fandt Louis XIII sig ikke i og La Rochelle blev igen angrebet. Denne gang forsvarede den Rochelaise flåde byen og i 1622 blev der atter underskrevet en fredsaftale.

Selvom der var fred, forsvandt spændingen mellem protestanterne og det katolske Frankrig ikke. England besluttede der for at sende skibe til La Rochelle i 1627, som forstærkning til byen. Dette provokerede Frankrig og den franske kommandant Richelieu, sendte derfor 20.000 soldater til La Rochelle for at lave en belejring rundt om byen.

Alle indfaldsveje blev spærret og intet kom ind og ud af byen, herunder også mad. Efter længere tids belejring opgav byen – på dette tidspunkt var der kun 5.500 beboere ud af 28.000 tilbage i byen. Protestanterne fik frataget sig alle deres rettigheder, dette drejede sig om de politiske og de territoriale rettigheder. Religionsfriheden blev dog bibeholdt.

Under den katolske kirkes reformation (mod reformation), som foregik mellem 1517 og 1648 blev, som tidligere nævnt, de franske protestanter betragtet som kættere. Hvilket betød at del protestanter og huguenotter valgte at flygte fra deres hjemland.

Nicola og hans familie, var blandt dem, som valgte at flygte og umiddelbart vil jeg tro, de har gjort det efter 1629, hvor deres sidste barn er født.

Han rejste fra La Rochelle ad vandvejen til Leiden (Leyden) i Holland (Nederlande).

Om han har sejlet hele den lange vej alene eller med hjælp fra de engelske skibe vides ikke.

Hvor lang tid Nicola og familien opholder sig i Leiden vides ikke.

Dog beslutter han på et tidspunkt at de skal rejse videre.

Fra Leiden rejser han til Pfalz i Tyskland, for til sidst at bosætte sig i området ved Mannheim.

Hvornår præcist vides ikke, en ting er dog sikkert. Nicola og familien befinder sig 1651 i området ved Mannhein, hvor han er forpagter på godset Hemshof.

Det bliver spændende at se, hvad der mere sker for familien.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.